Zalmhaven Marina, Rotterdam

Team: Tim de Bruijn
Opdrachtgever: Project in kader van Academie van Bouwkunst Rotterdam
Jaar: 2008

Dit project bevindt zich in het centrum van Rotterdam, naast de Erasmusbrug. Hier is bij de bouw van de Erasmusbrug de Zalmhaven gedempt. Op de locatie bevinden zich verouderde kantoorgebouwen die als een smet gezien kunnen worden op het verder historische scheepvaartkwartier. Direct naast het gebied ligt de Van Vollenhovenstraat met veel restaurants en andere voorzieningen.

In dit plan wordt de Zalmhaven weer uitgegraven en in gebruik genomen als jachthaven. Er is ruimte voor kleinere en middelgrote jachten. De ontsluiting richting rivier loopt via het huidige Willemsplein. De verouderde kantoorgebouwen maken plaats voor een intens programma van met name woningbouw. Op de begane grond zitten voor een groot deel voorzieningen. De haven en de nieuwbouw zijn integraal onderdeel van elkaar. Een deel van de jachthaven bevindt zich namelijk onderin de hoogbouw. Verder is er bij de stedelijke blokken veel gebruik gemaakt van groene dakterrassen.

Door deze ingreep wordt het draagvlak voor voorzieningen in het gebied enorm vergroot door het nieuwe woonprogramma. Verder wordt het desolate Willemsplein en Gedempte Zalmhaven veranderd in een levendige jachthaven met horeca. Daarmee wordt de levendigheid van het Scheepvaartkwartier uitgebreid tot aan de Erasmusbrug, voor toeristen een zeer belangrijke plek in Rotterdam.

  • Studio B Central is een bureau voor Architectuur en Stedenbouw. Onze projecten concentreren zich op ontwerpen voor bestaand stedelijk gebied.

    Studio B Central is an office for Architecture and Urban Design. Our core business is to design plans for existing urban areas.